dilluns, 14 de juny del 2021

la meva bio d'autora




Soc la Jèssica Roca, mare de dos nois bessons, filla d’un poble molt petit que només van començar a situar en el mapa quan van construir-hi un circuit de velocitat: Montmeló. Actualment visc a Llinars del Vallès. A mitjans dels noranta apuntava per a periodista però vaig acabar exercint d’administrativa d’exportació en una multinacional alemanya. He publicat set llibres en català, la meva llengua materna. El meu primer llibre va ser un de crònica-relat: “Cinc dones de veritat”, on hi narro cinc històries verídiques de dones molt properes a mi que van sofrir patologies greus. Després va arribar la novel·la “Ni un gram”, basada en una història real sobre una noia ex-drogoaddicta i tot el trajecte que va passar fins a sortir-se'n. També auto-editada en castellà i que vaig traduir personalment. Amb aquests dos primers llibres vaig realitzar entrevistes i un exhaustiu treball de camp amb especialistes que em va permetre desenvolupar el meu vessant més periodístic. Després vaig voler recopilar la meva obra més literària amb el poemari “Imprescindible oxigen”, que és una selecció de poemes que parlen especialment sobre les absències i la memòria dels dols. I el recull de 56 relats de ficció i no ficció a “No és cap espòiler, és la vida”. Al 2022 vaig publicar el poemari "Un poema entre els estels i la Terra", més vital que l'anterior. El 2021 vaig publicar l’assaig “Llegint Bukowski” amb Vincle editorial. En aquest últim tracto d'una manera molt personal les lectures que he fet de l'autor nord-americà Charles Bukowski. Vaig gaudir immensament amb l'escriptura d'aquest llibre que va ser finalista als Premis de la crítica en assaig per l'AELC l'any 2022. 

Entre mig d'aquestes publicacions he escrit dues novel·les de caràcter autobiogràfic: L'administrativa que he publicat recentment i Després de l'última abraçada, per a la qual busco editor actualment. A L'administrativa narro la història d'una administrativa que treballa en una multinacional i que es veu esquitxada per la crisi econòmica de l'any 2008. 

Escriure llibres i ser lectora m'ha portat també a fer xerrades sobre l'ofici d'escriure a escoles i instituts i darrerament també he col·laborat en un club de lectura parlant de literatura nord-americana gràcies a l'assaig "Llegint Bukowski". Només tinc paraules d'agraïment en aquest sentit perquè sempre les gaudeixo molt.

Mentrestant m'expresso sovint al meu bloc La Bústia Groga, especialment en forma de dietari, tot i que a vegades també em surten poemes, relats i hi faig molta reflexió. M'encanta escriure sobre les coses quotidianes, la feina, la família i molt a través dels sentiments, bàsicament perquè és el que conec i em surt transmetre.

Soc una apassionada del nord-americà Charles Bukowski, la Montserrat Roig, el Martí i Pol, l'anglesa Virginia Woolf -sobretot en assaig-, o del Carl Sagan, malgrat no estigui adscrit a la literatura pròpiament dita. Però m'entusiasma l’Univers des que era una nena i moltes de les qüestions que m'he fet sempre giren al voltant de la seva creació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada